titel : Lägga in egen senapssill
länk : Lägga in egen senapssill
Lägga in egen senapssill
Sedan några år tillbaka lägger jag in min egen senapssill, till jul och till midsommar. Det är enkelt och kräver inte alls många minuter i arbetsinsats, men är garanterat fritt från den fullspäckade listan av tillsatser som finns om du köper färdiginlagd senapssill i matvarubutiken.
Så här gör jag:
RECEPT EGEN INLAGD SENAPSSILL
300 gram färska filéer av sill
2 1/2 dl vatten
1/2 dl ättika (24%)
1/2 msk oraffinerat havssalt (jag använder detta)
1/2 msk ekologiskt rårörssocker
Senapssåsen:
0,75 msk ekologisk djonsenap (jag använder Kung Markattas)
1 msk stark svensk ekologisk senap
1 msk farinsocker
1/4 tsk oraffinerat havssalt
1/2 kryddmått mortlad ekologisk svartpeppar
0,75 dl MCT-olja (jag använder denna). Ekologisk kallpressad rapsolja går också bra.
1/2 dl färsk ekologisk dill
Dag 1:
- Blanda vatten, ättika, salt och socker till en inläggningslag.
- Dra av skinnet på filéerna och lägg i lagen. Låt stå över natten.
Dag 2:
- Häll bort lagen och låt sillen rinna av på hushållspapper.
- Blanda senap, socker, salt och peppar till senapssåsen i en bunke.
- Droppa i oljan långsamt medan du kör med en stavmixer.
- Skölj och skär dillen och blanda i såsen.
- Lägg i sillen i senapssåsen och låt stå minst 8 timmar.
Den inlagda sillen håller minst en vecka i kylskåpet.
Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha ännu mer. Senapssåsen passar även utmärkt att göra för att används till gravad lax.
Källa: Tidningen Hunger - Eko mat och reko råvaror, nummer 3 2016.
Så här gör jag:
RECEPT EGEN INLAGD SENAPSSILL
300 gram färska filéer av sill
2 1/2 dl vatten
1/2 dl ättika (24%)
1/2 msk oraffinerat havssalt (jag använder detta)
1/2 msk ekologiskt rårörssocker
Senapssåsen:
0,75 msk ekologisk djonsenap (jag använder Kung Markattas)
1 msk stark svensk ekologisk senap
1 msk farinsocker
1/4 tsk oraffinerat havssalt
1/2 kryddmått mortlad ekologisk svartpeppar
0,75 dl MCT-olja (jag använder denna). Ekologisk kallpressad rapsolja går också bra.
1/2 dl färsk ekologisk dill
Dag 1:
- Blanda vatten, ättika, salt och socker till en inläggningslag.
- Dra av skinnet på filéerna och lägg i lagen. Låt stå över natten.
Dag 2:
- Häll bort lagen och låt sillen rinna av på hushållspapper.
- Blanda senap, socker, salt och peppar till senapssåsen i en bunke.
- Droppa i oljan långsamt medan du kör med en stavmixer.
- Skölj och skär dillen och blanda i såsen.
- Lägg i sillen i senapssåsen och låt stå minst 8 timmar.
Den inlagda sillen håller minst en vecka i kylskåpet.
Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha ännu mer. Senapssåsen passar även utmärkt att göra för att används till gravad lax.
Köper du istället färdig senapssill i matvarubutiken så kan innehållet se ut som följande. Denna innehållsförteckning är tagen från Abbas Senapssill:
- Sill i bitar,
- vatten,
- socker,
- rapsolja,
- hela och malda senapsfrön,
- salt,
- ättika,
- förtjockningsmedel (xantangummi E415).
Detta ger såsen stabilitet och ser till att den håller ihop under en längre tid. Ämnet utvinns ur en fermentering med sockerhaltig lösning och bakterien Xanthomonas campestris som får reagera med isopropylalkohol.
- Konserveringsmedel (natriumbensoat E211)
Detta framställs syntetiskt ur petroleumprodukter och skyddar mot tillväxt av mögel- och jästsvampar samt vissa bakterier.
- Konserveringsmedel (kaliumsorbat E202)
Detta skyddar även det mot tillväxt av bakterie- och jästsvampar och framställs genom att sorbinsyra först utvinns ur kemikalierna krotonaldehyd och keten och sedan neutraliseras genom att blandas med lut.
- Kryddor (bland annat kanel och koriander).
- Färgämne (betakaroten E160a)
Ämnet som färgar såsen gul och ser till att den inte bleknar återfinns i bland annat morötter, men är här syntetiskt framställd från olika kemikalier.
- Färgämne (sockerkulör E150c): Tillverkas genom upphettning av socker med tillsats av ammoniak eller annoniumsalter och bidrar med brun färg.
Vilken sill föredrar du?
Källa: Tidningen Hunger - Eko mat och reko råvaror, nummer 3 2016.
___________________________________________
Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.
Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.
Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.
således artikel Lägga in egen senapssill
det är alla artiklar Lägga in egen senapssill Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Lägga in egen senapssill adressen https://delaenkla.blogspot.com/2017/12/lagga-in-egen-senapssill.html
0 Response to "Lägga in egen senapssill"
Skicka en kommentar