Dags att plast- och giftbanta

Dags att plast- och giftbanta - Hej kompis Dela enkla tips till våra vänner, I artikeln du läste denna gång med titeln Dags att plast- och giftbanta, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel allmänna, Artikel dagliga, Artikel De senaste tipsen, Artikel hälsa, Artikel tekniker, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Dags att plast- och giftbanta
länk : Dags att plast- och giftbanta

Läs också


Dags att plast- och giftbanta

Saras Eviga var med i Aftonbladet den 13 januari. HÄR kan du läsa artikeln digitalt om du har Aftonbladet Plus. För er andra kommer här artikeln i sin helhet.

Foto: Jonas Bilberg.

DAGS ATT PLAST- OCH GIFTBANTA 


Så får du ett hälsosammare hem - Kemikalieexperten Sara Johansson visar hur du rensar


Bort med teflonpannan, plastredskapen och till och med micro-popcornen.
Dags att plast- och giftbanta ditt hem en gång för alla?
- Det kommer rapporter om giftiga ämnen som läcker precis hela tiden, säger Sara Johansson som föreläser om farliga kemikalier i hemmet och på förskolor.

Rensa dig till mer tid. Med den filosofin har japanska Marie Kondo de senaste åren gjort succé världen över. Hennes böcker om hur man skapar ordning för all framtid i sitt hem har blivit bestsellers och hon rankas av Time Magazine som en av världens 100 mest inflytelserika personer.

"Mindre stressigt"


En som med framgång testat Kondo-metoden är socionomen Sara Johansson. I hennes, hustruns och de två barnens villa i Örebro ligger inte bara var sak på sin rätta plats utan var sak har noga utvärderats.
- Det handlar egentligen inte om att rensa utan man tar andra perspektiv. Man väljer i stället ut vad man vill behålla. Då får man ett helt annat resultat än om man bara skulle rensa, säger Sara som menar att den största skillnaden inte är synlig.
- Vi har det mindre stressigt hemma. Nu har vi mer tid för att leka och läsa med barnen. Man tänker sällan på hur mycket tid man faktiskt lägger på saker och kläder, på att både köpa och underhålla dem, säger socionomen som kombinerat den japanska metoden med sitt arbete som föreläsare om kemikalier i hemmet.
Intresset för farorna i närmiljön kom när barnen föddes och hon ville uppmärksamma fler föräldrar på farorna i hemmet, bland annat teflonpannor, plastredskap och onödiga plastleksaker.
- Jag förespråkar försiktighetsprincipen - bättre att plocka bort det tveksamma än att invänta rapporten om skaderiskerna. För rapporterna kommer hela tiden.

Förbjudna ämnen


Numer använder familjen bara gjutjärnspannor och rostfritt stål och om barnen absolut vill ha en leksak i mjukplast så förvaras den i en burk med lock när den inte används.
- Det är som med de populära squishylekskerna som visade sig innehålla förbjudna ämnen. Det är oftast så med  leksaksflugor, nu senast med fidget spinners och slajm.

Handlar om okunskap


Just det populära slajmet har Sara nyligen hittat ett giftfritt recept på - fiberhusk och vatten med spirulinapulver eller gurkmeja för att få färgen.
- Föräldrar som köper linsvätska och klister till sina barn är naturligtvis inte elaka men det handlar om okunskap. Annars skulle de inte göra så. 

Om du fick välja att ge enda gott råd om plastbantning?


- Då skulle det vara att välja att köpa ekologisk mat. De flesta miljögifterna får vi nämligen i oss via besprutad mat.

PLASTBANTAT OCH HARMONISKT. "Vi tänker också alltmer på att äta oprocessad mat som inte kräver innehållsförteckning", säger Sara Johansson, här med barnen Emma 7 år, och Sophie 9 år, i den plastbantade och giftminierade villan. Foto: Jonas Bilberg.


PLASTBANTA MED EXPERTENS HJÄLP

Ordet plastbanta togs upp i Språkrådets nyordslista 2014. Sedan dess har regeringen och Kemikalieinspektionen satt upp mål för en giftfri vardag, med fokus på barn och unga, och gjort ett stort antal stickprov på plastvaror i vilka farliga kemikalier påträffats i omkring hälften av fallen.
Det är främst varor av mjuk PVC-plast som innehåller kemiska ämnen som på sikt kan det innebära problem för både hälsa och miljö, konstaterade Kemikalieinspektionen.
Det är bland annat mjukgörare, till exempel ftalater, i den mjuka plasten (med mjuk menas mjukare än lego) som är hormonstörande.

Experten Sara Johanssons rekommendationer:


- Processad mat


Ersätt processad mat med i första hand ekologiskt och i andra hand närodlat. De flesta gifter människor får i sig kommer från besprutad mat.

• Teflon


Bytt ut pannor av teflon till gjutjärn eller rostfritt stål. Teflonet (non-stick-beläggningen) innehåller så kallade perfluorerade ämnen (PFAS) som är onedbrytbar och bland annat kan påverka vårt immun- och hormonsystem.

Ersätt teflonpannan med en gjutjärnspanna istället. Foto: Jonas Bilberg.

 - Leksaker


Välj i synnerhet bort äldre plastleksaker som kan innehålla ftalater och bly. Välj trä, naturgummi och textilmaterial.


• Plastredskap och skålar


Stekspadar, slevar, vispar och bunkar i plast kan i mötet med värme och fett släppa ut giftiga tillsatsämnen. Välj  redskap i trä eller rostfritt stål, det finns massor av billiga på  second hand.

- Plasttallrikar, -glas och -tillbringare


Dessa görs ofta av polykarbonat (PC) som innehåller Bisfenol A, ett hormonstörande ämne. Välj glas, porslin, eller rostfritt stål, i synnerhet till barn. 

• Skärbrädor


Byt ut plast till trä (helst i ett enda stycke) eller sten.



• Plastallrikar, -glas och -tillbringare


Dessa görs ofta av polykarbonat (PC) som innehåller Bisfenol A, ett hormonstörande ämne. Välj glas, porslin eller rostfritt, i synnerhet till barn.

• Matlådor


Förvara aldrig mat i plastlådor utan i glas eller rostfritt stål som aldrig läcker kemikalier i maten. Undvik framför allt gamla glasslådor och petflaskor som ska direkt till plaståtervinningen. Även butiksmat förpackad i plast mår bäst av att flytta över i glasburkar.



• Napp- och dricksflaskor


Byt ut plasten till glas eller rostfritt. Även plastsorten polypropylen (PP) som ersatte det hormonstörande och numer förbjudna ämnet bisfenol har visat sig släppa ut ämnen från flaskan i själva drycken. I en studie från 2011 visade sig även ftalaten DINP, som räknas som hormonstörande, ha släppts ut från nappflaskorna. 

• Mikrovågsugnen


Värm aldrig plast i mikrovågsugnen och skippa plastlocket. Det går lika bra utan, bara man sänker värmen och förlänger tiden.

• Konservburkar, metalltuber och läsk


Många förpackningars insida är täckt av en skyddslack av epoxiplast som innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A. Vissa märken är numera märkta som bisfenolfria men de flesta är det inte.

- Micropopcorn


För att undvika de perfluorerade ämnen från påsen - poppa ekologiska popcorn i kastrull.

- Bakplåtspapper


Innehåller perfluorerade ämnen (PFAS) men Svanen-märkta papper går bra, liksom att smöra plåten!

Text: Britt Peruzzi, britt.peruzzi@aftonbladet.se.

Aftonbladet den 13 januari 2019.




således artikel Dags att plast- och giftbanta

det är alla artiklar Dags att plast- och giftbanta Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Dags att plast- och giftbanta adressen https://delaenkla.blogspot.com/2019/01/dags-att-plast-och-giftbanta.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Dags att plast- och giftbanta"

Skicka en kommentar