Klimatsmart gödsling av växter

Klimatsmart gödsling av växter - Hej kompis Dela enkla tips till våra vänner, I artikeln du läste denna gång med titeln Klimatsmart gödsling av växter, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel allmänna, Artikel dagliga, Artikel De senaste tipsen, Artikel hälsa, Artikel tekniker, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Klimatsmart gödsling av växter
länk : Klimatsmart gödsling av växter

Läs också


Klimatsmart gödsling av växter

Så här års passar det bra att samla aska från öppna spisen eller kolgrillen i en glasburk och strö över jorden till dina växter innan du vattnar dem. Särskilt denna tid på året då växterna behöver en extra boost i den torra inomhusmiljön, ofta stående ovanför ett element och med få soltimmar nu när dagarna fortfarande är så korta. Aska från ved av lövträd är rik på bland annat kalium och kalcium. Den innehåller även fosfor och mikronäringsämnen samt flera mineraler som jorden behöver. Askan innehåller alla de näringsämnen som trädet har tillgodogjort sig under dess livslängd. 

Samla askan i en glasburk och förvara där du har dina vattenkannor för blomvattning. Perfekt gödsling denna tid på året.

Överdosera inte utan strö endast lite aska över jorden innan du vattnar. Jag brukar göra detta några få gånger under vintern. Det är främst denna del av året, på vintern när dagarna är korta och växterna får minimalt med solljus, som det är bra att strö lite aska i jorden till blommorna. Det kalla klimatet gör att inomhusluften blir extra torr. Aska innehåller inget kväve och passar därför att spridas i jorden under vinterhalvåret. Inomhusväxterna är i stort behov av lite extra näring. 

De flesta växter mår bra att att gödslas med små mängder aska, men det finns några undantag. Rhododentron, syrenhortensia och blåbär som är surjordsväxter bör inte gödslas med aska. Detta eftersom askan är starkt basisk. 

Tänk dock på att inte strö på för mycket för askan kan även innehålla de miljöföroreningar som träden sugit upp när de växte. Studier visar att tungmetallen kadmium är hög i aska från ved. På grund av detta bör du inte strö aska i växter som du sedan tänkt äta. Läs mer HÄR.



Till växter du sedan ska äta så finns andra tips hur du kan ge dem extra näring. På grund av risken för kadmium bör du inte gödsla med aska på dessa växter. Annie tipsar om att spara och använda vattnet efter att man lagt t ex linser, bönor, kikärtor eller bovete i blöt och sedan vattna blommorna med detta vatten. Det ger extra näring till dina inomhusväxter. Ytterligare ett tips är att lägga lökskal i vatten i ett dygn och sedan använda vattnet till att vattna sina växter. Båda dessa tips är utmärkta framförallt till växter som sedan ska ätas. Ett tredje tips för de ätbara växterna är att spara vattnet när du kokat potatis och när de avsvalnat använda det till att vattna dina växter med. 

Vad är dina bästa klimatsmarta tips för att ge blommorna inne lite extra kärlek denna tid på året? Tipsa gärna genom att lämna en kommentar.





___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.


således artikel Klimatsmart gödsling av växter

det är alla artiklar Klimatsmart gödsling av växter Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Klimatsmart gödsling av växter adressen https://delaenkla.blogspot.com/2019/01/klimatsmart-godsling-av-vaxter.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Klimatsmart gödsling av växter"

Skicka en kommentar